Ciasto mocno kawowe

Szparagi w paczce



Bardzo, ale to bardzo lubię szparagi. Mam nawet specjalny, wysoki garnek do ich gotowania ze specjalnym wyjmowanym metalowym koszyczkiem. Poza szparagowym sezonem gotuję w nim kukurydzę. Z reguły najbardziej lubię szparagi prosto z wody z masełkiem i bułką tartą albo sosem holenderskim.
Nie lubię za to szparagów na zimno w szynce i galarecie, ale sam sposób zawijania szparagów w poręczne paczuszki bardzo mi się podoba, dlatego połączyłam je po trzy, zawinęłam w plasterek boczku, zalałam beszamelem, posypałam parmezanem i zapiekłam. Beszamel doprawiłam rozmarynem i białym pieprzem.

Szparagi w paczkach
dwa pęczki białych szparagów
boczek w plasterkach lub szynka
parmezan
2-3 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
sól, pieprz, rozmaryn
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, obieramy, lekko obgotowujemy. Po trzy szparagi zawijamy w plasterek szynki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy beszamel: na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zestawiamy z ognia, dodajemy mleko, mieszamy aż do uzyskania gładkiego sosu, przyprawiamy. Szparagi zalewamy beszamelem, pieczemy ok. 30 minut, pod koniec zapiekania posypujemy tartym parmezanem. Wyjmujemy, gdy się zrumieni.

Komentarze

  1. Aż chce się jeść :) po tym przepisie narobiłaś mi ochoty na szparagi i usilnie ich szukałam ale w małym mieście nie jest to wcale prosta sprawa. A teraz już po sezonie wiec nie pozostaje mi nic innego jak czekać na przyszły rok:) Zapraszam też do mnie http://wmojejmagicznejkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz