Ciasto mocno kawowe

Klasyczne francuskie surówki: celeri et betterave


"J'habite un coin du vieux Montmartre" to początek smutnej  piosenki, bardzo paryskiej, bardzo w stylu Edith Piaf śpiewanej przez młodą, francuską wokalistkę Zaz. Występowała ostatnio we Wrocławiu, a publiczność zupełnie dla niej oszalała. Ten ochrypły głos, francuska nonszalancja... Zatęskniłam za Paryżem i tym zamglonym w listopadzie i tym wiosennym w zielonych listkach i tym z 14 lipca, bawiącym się na ulicach i tym pustym w sierpniu, gdy tylko turyści wędrują po dusznych ulicach... Kawiarenki ze stolikami na dwie filiżanki, małe bistra z kanapkami, gdzie można kupić pół bagietki z szynką i sałatką z selera w majonezowym sosie...
No i zachciało mi się tego celeri remoulade, a jak seler to i buraczki w parze muszą być.
Sałatka z buraczków i sałatka z selera to klasyka. Niby nic, ale zawsze pysznościowe.


Celeri remoulade
pół dużego selera
ok. dwóch łyżek soku z cytryny
sól, pieprz
dwie łyżki kaparów (użyłam solonych)
pietruszka do przybrania

Seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do miski z wodą i sokiem z cytryny. Dzięki temu seler nie zciemnieje. Przygotowujemy sos remoulade (możemy też skorzystać z gotowego majonezu i doprawić go musztardą, solą, pieprzem i octem winnym).

Sos remoulade
1 surowe żółtko
ok 150 ml oleju słonecznikowego dobrej jakości
sól, pieprz
1 1/2 łyżki musztardy z Dijon
1 łyżka octu winnego
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do naczynia wrzucamy żółtko, musztardę, ocet winny i ubijamy malakserem. Powoli, delikatnym strumieniem wlewamy oliwę nie przerywając ubijania. Przyprawiamy. Powinien powstać gęsty musztardowy majonez.

Seler odsączamy z wody, dodajemy kapary. Mieszamy z sosem remoulade, doprawiamy, jeśli potrzeba, solą i pieprzem. Posypujemy pietruszką.
Tę sałatkę podaje się zwykle z surową wędzoną szynką. Można ją też zapakować do bagietki i zabrać do pracy.



Buraczki w winegrecie
3-4 średnie buraki
sos vinaigrette
szczypiorek do posypania

Banalnie proste: buraki gotujemy w mundurkach. Gdy będą miękkie odlewamy wodę i czekamy aż ostygną. Obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę, polewamy sosem vinaigrette (oliwa, ocet winny lub sok z cytryny, musztarda, sól, pieprz), wstawiamy na ok. godzinę do lodówki. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Komentarze

Prześlij komentarz